< Terug naar het overzicht

Why Not: Een innovatiemotor voor gemeenten

Innovatie

Why Not: Een innovatiemotor voor gemeenten

In deze 'Why not' beschrijft Klaes Sikkema waarom gemeenten er goed aan doen om te innoveren zonder hun eigen organisatie onnodig zwaar te belasten en hoe dit te realiseren is.


Crisis? Welke crisis?!

Als WE LABS geloven we in oplossingen, niet in problemen. We vinden het te gemakzuchtig om alleen te klagen over alles wat niet goed gaat in de wereld (en dat is nogal wat!) of angst te creëren voor wat mogelijk nog komen gaat. Daarom schetsen we in deze rubriek “Why Not” mogelijke oplossingsrichtingen voor de uitdagingen die we zien. We hopen hiermee medestanders te vinden, die net als wij de schouders eronder willen zetten door een innovatief project of programma te bouwen. Omdat ze geloven dat de wereld verandert door aan de slag te gaan, niet door erover te blijven filosoferen en debatteren.

 

In deze 'Why not' beschrijft Klaes Sikkema (LinkedIn) waarom gemeenten er goed aan doen om te innoveren zonder hun eigen organisatie onnodig zwaar te belasten en hoe dit te realiseren is.

 

Een innovatiemotor voor gemeenten

De gemeente: een complexe, maatschappelijk relevante organisatie die wel 150 of meer producten en diensten levert, variërend van een vergunningsaanvraag voor de uitbouw van uw woning tot de uitvoering van de jeugdwet. Het knelt momenteel bij veel van deze gemeenten gezien de extra taken die ze de afgelopen jaren erbij hebben gekregen vanuit de rijksoverheid, gezien de toenemende problematiek binnen veel domeinen en gezien het toegenomen bewustzijn dat we meer werk moeten maken van de grote uitdagingen die op ons afkomen. En dat alles zonder dat er verhoudingsgewijs middelen en capaciteit bij zijn gekomen. Ergo, met de producten en diensten van gisteren en de beschikbare competenties van vandaag zijn we onvoldoende ingesteld op de problemen van morgen.

 

Innovatie

We moeten dus simpelweg slimmer en effectiever gaan werken als gemeente en dat vraagt om innovatie. “Maar we zitten al zo krap in onze capaciteit, we hebben geen tijd om te innoveren en ook aan middelen ontbreekt het ons. En als we al capaciteit en middelen vinden dan kunnen en willen onze mensen vaak helemaal niet innoveren”. Deze tegenwerpingen horen we dagelijks, terwijl we ook telkens zien en horen dat gemeenten meer en meer in de knel komen door deze opstelling.

 

Tijd en geld besparen

Natuurlijk is iedere gemeente in Nederland uniek. Maar dat geldt niet voor de maatschappelijke uitdagingen waar gemeenten voor aan de lat staan. De meeste uitdagingen, of het nu de energietransitie betreft, de bereikbaarheid van de binnenstad, de leefbaarheid of de weerbaarheid, zijn voor alle gemeenten herkenbaar. Dus waar voorheen iedere gemeente zijn eigen boontjes dopte zien we een groeiend bewustzijn dat we slimmer om moeten gaan met beschikbare capaciteit en middelen. Door gebruik te maken van oplossingen die elders zijn ontwikkeld en gevalideerd kunnen we tijd en geld uitsparen. Vanzelfsprekend werkt dit alleen indien er genoeg oplossingen worden ontwikkeld die opschaalbaar zijn naar andere gemeenten. Doordat er simpelweg te weinig tijd, geld en urgentie zit op innovatie gaan ontwikkelingen simpelweg te langzaam. Of het nu de energietransitie, vernieuwing van het onderwijs, de aanpak van armoede of andere domeinen betreft.

 

Buitenboordmotor

De ‘why not’ zit hem in dit geval in het ontwikkelen van een externe partij, noem het een 'buitenboordmotor', voor gemeentelijke innovatie. Een innovatieve organisatie of netwerk ten dienste van gemeenten die zich richt op het ontwikkelen en valideren van schaalbare oplossingen. Die bijvoorbeeld samen worden ontwikkeld met één of meer gemeenten, die tevens ‘launching customer’ zijn, en waar de oplossing kan worden gevalideerd. Zodra de oplossing zich heeft bewezen komt die beschikbaar voor alle overige gemeenten.

 

Focussen

Gemeenten kunnen zich hierdoor beter focussen op enkele specifieke taken en hoeven zich minder druk te maken over zaken als faalkosten en reputatieschade. We kunnen veel sneller innoveren omdat we de innovatielast verdelen en werken met dedicated teams waar kennis en ervaring op het gebied van innovatie wordt gecombineerd met specialistische domeinkennis. Dus zonder dat iedere afzonderlijke gemeente deze kennis en ervaring volledig zelf op moet bouwen en beheren en een innovatiecultuur moet gaan realiseren.

 

Dus: waarom bouwen we niet aan een toegespitst intergemeentelijk innovatieteam?! Wil je hier eens over sparren, bel dan met WE LABS.

 

Inspirerende groet,

 

Klaes Sikkema

 

Mocht je zelf ook een “Why Not” willen schrijven, die wij vervolgens in deze rubriek en de socialmediakanalen delen, stuur die dan naar info@welabs.nl.

Een ‘WHY NOT’ beschrijft in maximaal 500 woorden een oplossingsrichting voor een maatschappelijk knelpunt.



Lees ook:

Hoe verhoudt Smart Mobility zich tot de 'Stad 2.0'? - 08-03-2024

Green Innovation Hub contest 2024 - 08-02-2024

Verslag Tekle Gemeente- en Provinciedag - 10-11-2023

WE Labs aanwezig op Smart City Expo Barcelona - 01-11-2023

Digital Twin technologie voor nieuwe markten - 29-08-2023

Digitale Ethiek: Ethiek neemt de Tijd, Technologie bepaalt de Snelheid - 18-08-2023

Bekijk het webinar Ammoniakmeetsystemen - 20-06-2023

Nanotechnologie voor emissie-problematiek binnen de veehouderij - 07-06-2023

Why Not: Stoppen met hokjes 'publiek'/'privaat' - 23-05-2023

Opdracht Crowd Safety Manager voor Koningsdag - 28-04-2023

Hoe kan je als centrummanager data gebruiken? - 13-04-2023

Opdracht voor kwartiermaker - 07-04-2023

Why Not: God's Eye Perspective - 06-04-2023

Versnelling van innovatie voor een toekomstbestendige, duurzame Nederlandse landbouw - 23-02-2023

WE LABS nieuwe Premium Partner van de Future City Foundation - 14-02-2023

Why Not: Motivatie: de belangrijkste prioriteit in onze prullenbak - 12-01-2023

Why Not: Innovatie Marktplaats - 01-12-2022

Why Not: Samenwerking tussen overheid en inwoners - 03-11-2022

Why Not: de 'WE SPACE' - 06-10-2022

Xander Pieterse in Editie NL - 30-09-2022

Why Not: Een adaptievere gemeente door externe samenwerking - 08-09-2022

'Maak van digital twins voor overheden een universele stekkerdoos' - 03-08-2022

Ondertekening City Deal 'Slim Maatwerk' - 29-06-2022

Rapportage onderzoek opgeleverd aan VodafoneZiggo - 03-06-2022

Pre-order het nieuwe boek: 'Zo creëer je waarde' - 02-06-2022

City Deal Slim Maatwerk moet Nederlanders helpen met gezond wonen - 01-06-2022

Stimuleren van innovatie voor het midden- en kleinbedrijf - 31-05-2022